GENERELLE FORRETNINGSBETINGELSER
Generele forretningsbetingelser for CyberNordic Aps
Anvendelse
Betingelserne gælder for alle CyberNordic Aps leverancer, fx levering af løsninger, services, rådgivning, programmel, ydelser og udstyr mv.
Rettigheder
CyberNordic har ejendomsretten og alle immaterielle rettigheder til programmel, informationsflows, processer, forretningskoncepter, politikker og processer, dokumentation, uddannelsesmateriale samt rapporter udviklet, udarbejdet og leveret af CyberNordic. Dette gælder nuværende som fremtidige versioner af alt materiale. Alt, hvad der er kundespecifik information, forbliver kundens ejendom.
Overdragelse
Kunden kan ikke uden CyberNordic’ samtykke overdrage sine rettigheder og forpligtelser i henhold til aftalen. CyberNordic er berettiget til at overdrage sine rettigheder og forpligtelser i henhold til aftalen.
Underleverandør
CyberNordic forbeholder sig ret til at anvende underleverandører, samt antage eksterne konsulenter til opfyldelse af sine forpligtigelser.
Pris og betaling
Det aftalte vederlag for CyberNordic’ leverance er baseret på en listepris, et aftalt honorar eller timesatser. Det eksakte vederlags størrelse fremgår af aftalens prisliste eller den i aftalen specifikt angivne pris. Såfremt pris ikke er aftalt, afregner CyberNordic efter medgået tid iht. gældende timepris (Listepriser).
Hvis CyberNordic leverer ydelser efter medgået tid, er CyberNordic forpligtet til at udarbejde et overslag over det forventede antal timer der vil medgå for at udføre den aftalte opgave.
CyberNordic har ret til kvartalsvis at justere priser i overensstemmelse med nettoprisindekset i Danmark. Hvis valutakurserne ændrer sig mere end 5 % i et givent kvartal, justeres alle priser, der påvirkes af valutakursudsving (f.eks. softwarelicenser), automatisk, dog ikke med tilbagevirkende kraft.
Såfremt ydelser, som leveres af CyberNordic, er baseret på produkter, som rammes af toldsatser, har CyberNordic ret til at viderefakturere disse toldsatser til slutkunden, fra den dag, hvor toldsatsen træder i kraft.
Alle betalinger forfalder 14 dage efter fakturadato, medmindre andet er konkret aftalt mellem parterne.
I tilfælde af forsinket betaling af faktura, er CyberNordic berettiget til at kræve morarenter i henhold til rentelovens bestemmelser.
Afregning af transport- eller rejseudgifter aftales mellem parterne for hver aktivitet, der udføres. Hvis der ikke er indgået en sådan aftale, vil CyberNordic opkræve 50% af den normale timepris for rejsetid, ud over de faktiske omkostninger, der skal refunderes af Kunden f-eks. Bro og færgebilletter mv.
Misligholdelse
Alle leverancer betragtes som godkendt ved modtagelse. Mangelbeføjelser kan dog gøres gældende i 3 måneder efter levering, hvorefter der ikke længere kan reklameres over mangler ved det leverede. Parterne er enige om at købelovens §54 hermed er fraveget.
CyberNordic Aps er til enhver tid berettiget til at foretage vederlagsfri afhjælpning og/eller omlevering. Ved behørig gennemført afhjælpning og/eller omlevering kan kunden ikke gøre andre mangels- eller misligholdelsesbeføjelser gældende, herunder forsinkelse.
Forholdsmæssigt afslag i prisen ydes kun ved væsentlige mangler, som CyberNordic vælger ikke at udbedre ved afhjælpning og/eller omlevering.
Såfremt det undtagelsesvis måtte vise sig nødvendigt at foretage omlevering/afhjælpning, kan CyberNordic med et varsel på 5 arbejdsdage udskyde en leverance med op til 20 arbejdsdage, uden at dette kan betragtes som forsinkelse.
Erstatning og ansvar
CyberNordic er alene forpligtet til at erstatte kundens direkte tab, der er en direkte følge af en væsentlig mangel ved en leverance eller anden grov uagtsom misligholdelse som CyberNordic er ansvarlig for.
CyberNordic’ erstatningspligt omfatter alene kundens direkte tab, hvorimod indirekte tab, følgeskader, herunder driftstab, øgede driftsudgifter, tabt avance eller udgifter i forbindelse med tab af data, information, reetablering samt intern tid erstattes ikke.
CyberNordic er ikke erstatningsansvarlig, hvis forsinkelse eller mangel ved en leverance skyldes forsinkelser eller forringede forbindelser i kommunikationsinfrastrukturen, som CyberNordic ikke er ansvarlig for, eller forsinkede eller manglende leverancer fra leverandører herunder underleverandører og produktleverandører, der ikke er undergivet CyberNordic’ instruktion og hvis ydelser er en forudsætning for CyberNordic’ leverance.
CyberNordic er ikke erstatningsansvarlig for tab, der påføres kunden eller tredjemand som følge af kundens anvendelse af resultater eller services fra leverancen. Som eksempel herpå kan nævnes analyse- og prognosemodeller, beslutningsstøtte værktøjer mv.
CyberNordic Aps’ samlede erstatningspligt inklusive bodsbeløb mv. udgør, maksimalt 2/3 af kontraktsummen vedrørende den specifikke leverance, der har givet anledning til tabet, dog højst kr. 100.000. For løbende ydelser opgøres kontraktsummen, som betalingerne i de seneste 12 måneder fra kundens mangelsmeddelelse til CyberNordic Aps, dog samlet højst kr. 100.000.
I sagens natur kan CyberNordic kan ikke holdes ansvarlig for nogen form for brud på sikkerheden, IT-indbrud, IT-nedbrud, data breach, malware (ransomware) eller anden form for angreb rettet mod CyberNordic’ kunder eller deres forretnings-forbindelser eller andre, da cyberangreb er aktiviteter af kriminel eller aktivistisk karakter, som CyberNordic ikke kan holdes ansvarlig for.
CyberNordic’ produkter, rådgivning og services har alene til formål at højen sikkerheden hos kunden så angreb eller indbrud forbygges bedst muligt. Produkter, services, og rådgivning er og må ikke betragtes som en garanti mod IT-indbrud, data breach, malware (ransomware) m.v.
Produktansvar
CyberNordic Aps er ansvarlig for produktskade forvoldt af CyberNordic’ leverancer alene iht. dansk lovgivning. CyberNordic er dog ikke ansvarlig for indirekte tab og følgeskader, herunder driftstab, øgede driftsudgifter, tabt avance, intern tid eller udgifter i forbindelse med tab af data, samt skader der af leverancen er forvoldt på fast ejendom eller på løsøre.
CyberNordic’ ansvar i forbindelse med produktskade er desuden underlagt den i disse vilkårs §6 angivne beløbsmæssige begrænsning.
Hvis tredjemand fremsætter krav mod CyberNordic eller kunden om erstatningsansvar i henhold til nærværende bestemmelse, skal den anden part straks underrettes herom. Parterne skal bistå hinanden i rimeligt omfang med at begrænse de omkostninger og tab, som dette i den forbindelse måtte medføre.
Force majeure
Parternes forpligtelser i henhold til aftalen udskydes ved force majeure eller ”hardship” (f.eks. nedlukning ifm. Corona-pandemi o.lign.) , hvorved forstås forhold, der ligger udenfor parternes kontrol, herunder strejke, og som parterne ikke ved aftalens indgåelse burde havet taget i betragtning. Intern strejke hos CyberNordic, der væsentligt påvirker CyberNordic mulighed for at overholde sine forpligtelser, anses for force majeure. Forhold hos CyberNordic’ underleverandører, der medfører, at CyberNordic ikke er i stand til at opfylde sine forpligtelser over for kunden, og som ikke kan overvindes uden uforholdsmæssigt store omkostninger for CyberNordic, anses ligeledes for force majeure.
Force majeure kan højst gøres gældende i det antal dage, som force majeure situationen varer.
Force majeure kan kun påberåbes, såfremt den pågældende part har givet skriftlig meddelelse herom til den anden part senest 10 arbejdsdage efter, at force majeure er indtrådt.
Den part, der ikke er ramt af force majeure situationen, er berettiget til at annullere den force majeure ramte leverance, såfremt væsentlige dele af leverancen ikke gennemføres i mere end 60 dage. Dette fritager dog ikke for løbende betalinger af f.eks. abonnementer m.v.
Tredjemands rettigheder
Varsles og/eller rejses der sag mod en af parterne med påstand om krænkelse af tredjemands rettigheder, er kunden forpligtet til straks at give CyberNordic skriftlig meddelelse herom. CyberNordic kan vælge for egen regning at skaffe kunden ret til fortsat at udnytte leverancen eller at bringe krænkelsen til ophøre ved helt eller delvist at ændre eller udskifte den aftalte leverance med tilsvarende leverance, der ikke krænker tredjemands rettigheder.
Såfremt CyberNordic ændrer eller udskifter den aftalte leverance, kan kunden ikke gøre misligholdelsesbeføjelser eller erstatningskrav gældende, men er derimod berettiget til at opsige aftalen med 6 måneders varsel, uanset aftalt uopsigelighed.
CyberNordic Aps er berettiget til at opsige aftalen uden varsel, hvis CyberNordic ikke anser nogen af ovenstående muligheder for økonomisk forsvarlige. I så fald tilbagebetaler CyberNordic kontraktsummen med fradrag af den nytteværdi, kunden har haft af leverancen. Nytteværdien opgøres som 50% af kontraktsummen pr år fra leveringsdagen.
Interessekonflikter
CyberNordic garanterer, at der ikke vil være nogen interessekonflikt som følge af udførelsen af services og opgaver for kunder. Interessekonflikt betyder bl.a., at der kan opstå tvivl om CyberNordic’ eller dets medarbejderes uafhængighed og loyalitet i forbindelse med CyberNordic’ levering af tjenester, rådgivning, services og ydelser i henhold til Aftalen.
CyberNordic og dets koncernforbundne selskaber kan levere services og ydelser, uden at være forpligtet til at informere Køber om at lignende produkter, services og ydelser er leveret til konkurrenter i branchen. Endvidere kan CyberNordic, rådgive eller levere ydelser til andre kunder, hvis interesser kan være i modstrid med Købers. Som anført i afsnit om hemmeligholdelse, opretholder CyberNordic de strengeste politikker om kundeadskillelse og hemmeligholdelse af kundeinformation.
Tavshedspligt og reference
CyberNordic personale og engagerede konsulenter iagttager ubetinget tavshed og loyalitet med hensyn til oplysninger vedrørende kundens forhold og pålægger i fornødent omfang underleverandører og andre, der bistår CyberNordic med leverancen, tilsvarende forpligtelser.
Kunden pålægges tilsvarende forpligtelser med hensyn til oplysninger om leverancen, herunder oplysninger om de kontraktuelle og økonomiske forhold samt oplysninger om CyberNordic’s forhold.
CyberNordic er berettiget til at anvende kunden som reference, når dette sker i generelle vendinger og uden forpligtelser for kunden.
Databehandling og GDPR
CyberNordic behandler alle personoplysninger i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder Databeskyttelsesforordningen (GDPR). I det omfang CyberNordic i forbindelse med leverancen behandler personoplysninger på vegne af Kunden, indgås der en særskilt databehandleraftale, som fastlægger parternes forpligtelser og ansvar.
Kunden har som dataansvarlig ansvaret for at sikre, at behandling af personoplysninger sker lovligt, herunder at der foreligger et nødvendigt behandlingsgrundlag, og at de registreredes rettigheder varetages korrekt. CyberNordic handler alene efter Kundens dokumenterede instruks og sikrer, at der træffes passende tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger til beskyttelse af personoplysninger.
Såfremt CyberNordic konstaterer eller får mistanke om et brud på persondatasikkerheden, der involverer Kundens data, underretter CyberNordic Kunden uden unødig forsinkelse. Kunden er ansvarlig for at anmelde hændelsen til relevante myndigheder og/eller berørte registrerede, medmindre andet aftales skriftligt mellem parterne.
CyberNordic er berettiget til at anvende underleverandører til databehandling, forudsat at disse opfylder samme krav om datasikkerhed og fortrolighed som anført i nærværende betingelser og gældende lovgivning. CyberNordic orienterer Kunden om eventuelle ændringer i anvendelsen af underleverandører med rimeligt varsel, hvor Kunden herefter har ret til at gøre begrundet indsigelse.
Opsigelse
Aftaler om løbende ydelser kan opsiges af begge parter med 12 måneders varsel, med mindre andet er aftalt.
Efter aftaleforholdets ophør vedbliver de bestemmelser, der efter deres natur skal tillægges gyldighed. Det kunne f.eks. være bestemmelse og hemmeligholdelse mv.
Tvist og værneting
Aftalen er underlagt dansk ret.
Alle tvistigheder skal så vidt muligt løses mellem parterne i mindelighed.
Hver af parterne kan anmode om, at der inddrages en uvildig mægler, såfremt en evt. tvist ikke kan løses af parterne alene. Mægleren kan, i mangel af enighed om andet, udpeges af Dansk Forligsnævn. Udgiften til mægleren afholdes af parterne i fællesskab, medmindre mægleren fastslår, at årsagen til konflikten hovedsageligt kan tillægges den ene part.
Såfremt en konflikt ikke løses ved mægling, kan hver af parterne indbringe sagen for Det danske Voldgiftsinstitut (Copenhagen Arbitration) til afgørelse i overensstemmelse med reglerne for behandling af sager ved instituttet.
CyberNordic kan beslutte sig for at tvist skal afgøres ved det almindelige domstole, hvor værneting vil være det værneting, hvor CyberNordic’ hovedkontor ligger på tidspunktet for søgsmålets indledning for domstolen.
Marts 2025