Ordbog
cyber security CyberNordic

To-faktor godkendelse (Two-factor-authentication)

Hvad er tofaktor godkendelse

Tofaktor godkendelse er en sikkerhedsforanstaltning, hvor en bruger leverer to forskellige autentifikationsfaktorer for at bekræfte eller verificere deres identitet. Denne metode gør det sværere for potentielle hackere at få adgang til en persons konti eller data, da det kræver bevis fra to adskilte kategorier af legitimationsoplysninger.

Tofaktor godkendelse bør være en fast bestanddel af enhver virksomheds IT-sikkerheds arkitektur. På denne side kan du blive meget klogere på, hvordan det virker.
Hvorfor er tofaktor godkendelse vigtigt?
Tofaktor godkendelse bør være en afgørende del af din IT-sikkerhed, da det er en yderst simple men alligevel effektiv måde at holde sine informationer sikre.

Typisk bruger man kun et kodeord til at logge ind i sine systemer. Disse systemer kan potentielt hackes.

Men med tofaktor godkendelse bliver dette markant sværere, da man skal bekræfte yderligere oplysninger end bare sit kodeord – vel at mærke via tredjepartssystemer.

Sådan fungerer tofaktor godkendelse?
Grundlæggende set indebærer tofaktor godkendelse kombinationen af to af følgende kategorier:

Noget du ved: Dette kan være et kodeord eller en PIN-kode.
Noget du har: Det kunne være et fysisk kort, en smartphone eller en anden enhed.
Noget der er en del af dig: Dette refererer til biometriske data, som f.eks. fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse.

Når du forsøger at logge ind på en konto beskyttet af tofaktor godkendelse, vil du først indtaste dit kodeord (noget du ved).

Dernæst vil du skulle levere den anden form for godkendelse, som kan være en kode sendt til din telefon (noget du har) eller en biometrisk scanning (noget der er en del af dig).

Mens tofaktor godkendelse tilbyder et ekstra lag af beskyttelse, er det også værd at overveje yderligere sikkerhedsforanstaltninger.

Udfordringer og fordele ved tofaktor godkendelse

Selvom tofaktor godkendelse giver en højere grad af sikkerhed og beskyttelse, så er der også enkelte ulemper. Det største ulempe, er at man bliver afhængig af eksempelvis sin telefon, eller andre enheder man skal bruge til godkendelsesprocessen. højere sikkerhed, kommer det også med visse udfordringer. En af de mest almindelige bekymringer er, hvad der sker, hvis man mister sin telefon eller anden enhed, der bruges til godkendelsesprocessen. 

Heldigvis tilbyder mange tjenester dog backup metoder, så man hurtigt kan få adgang til sine konti. Ulemperne er derfor ikke nævneværdige sammenlignet med fordelene. 

Er det muligt at slukke for tofaktor godkendelse?

Ja, nogle tjenester giver brugeren mulighed for at slå tofaktor godkendelse fra. Men det er vigtigt at huske, at selvom det kan gøre log ind-processen hurtigere og enklere, kan det også øge risikoen for uautoriseret adgang. 

Vi ville således ikke uden videre anbefale at man gør dette, uden at have andre sikkerhedsforanstaltninger på plads. 

Hvis du er interesseret i yderligere sikkerhed, kan du overveje multi-faktor godkendelse, som tilbyder endnu mere omfattende beskyttelse.

Hvordan fungerer backupmetoder for tofaktor godkendelse?

Når man tænker på sikkerhedsforanstaltninger, kommer tanken om backup metoder naturligt op. Disse er essentielle for at sikre, at brugere ikke bliver låst ude af deres konti, hvis de mister deres primære godkendelsesmetode. 

Backupmetoder kan inkludere alt fra nødgenoprettelseskoder, som kan skrives ned og opbevares sikkert, til godkendelsesanmodninger sendt via email eller en backup-telefonnummer. Hos Cyber Nordic anbefaler altid at have mindst én backup metode på plads.

Tofaktor godkendelse som beskyttelse mod phishing

Phishing-angreb er en almindelig metode, som hackere bruger til at forsøge at stjæle brugeroplysninger, såsom loginoplysninger og personlige data. Ved at implementere tofaktor godkendelse (2FA) kan virksomheder og individuelle brugere tilføje et vigtigt sikkerhedslag, der beskytter mod disse typer angreb. 2FA sikrer, at selv hvis en hacker opnår adgang til en brugers kodeord gennem phishing, vil de stadig ikke kunne få adgang til kontoen uden den anden godkendelsesfaktor. Dette kan integreres i afsnittet om, hvorfor tofaktor godkendelse er vigtigt, for at understrege dets rolle i at bekæmpe phishing.

Det er vigtigt at understrege at der i dag findes sofistikerede phishing-angreb, som i stedet for at aflure dit brugernavn og password, stjæler den godkendelses token du modtager efter du har indtastet alle dine godkendelsesmetoder. Det er derfor værd at overveje om I kan indføre endnu en godkendelses faktor, f.eks. at man kun kan benytte jeres systemer fra en allerede godkendt enhed eller kun fra f.eks. Danmark – dette kan understøttes via en multi-faktor strategi.

Multi-faktor autentifikation (MFA) for endnu større sikkerhed

Mens tofaktor godkendelse er et kraftfuldt værktøj i kampen mod uautoriseret adgang, kan virksomheder og brugere, der søger endnu højere sikkerhedsniveauer, overveje at anvende multi-faktor autentifikation (MFA). MFA indebærer brugen af mere end to autentifikationsmetoder, hvilket gør det næsten umuligt for uautoriserede personer at få adgang.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomFind din IT-løsning