Ordbog
cyber security CyberNordic

Zero-day exploits

Zero-day attack

I den digitale tidsalder er cybersikkerhedblevet mere kritisk end nogensinde før. Hos CyberNordic forstår vi, hvor vigtigt det er at have kontrol over din cybersikkerhed. Tiden og trusselsniveauet har overhalet de traditionelle antivirusprodukter, som de fleste virksomheder bruger i dag. Det gør mange sårbar over for, for eksempel, zero-day attack. Men hvad er zero-day attack, og hvorfor skal de tages alvorligt? Denne artikel forsøger at besvare disse spørgsmål og mere.

Hvad er zero-day attack, og hvordan fungerer de?

Zero-day attack refererer til en sikkerhedsbrist i et stykke software der endnu ikke er blevet opdaget af udviklerne eller andre aktører. Hackere kan udnytte disse sårbarheder, inden producenten af en given software får mulighed for at rette fejlen — dvs., der er “zero days” til at løse problemet. Det betyder, at virksomheder og individuelle brugere er særligt sårbare over for denne form for angreb, da der ikke findes en måde at rette sårbarheden på.

Udførelsen af denne type cyberangreb kan variere, men ofte inkluderer det installation af malware eller trojanske heste på systemet, hvilket giver hackerne adgang til systemet og mulighed for at stjæle følsomme data eller få adgang videre ind i virksomheden.

Eksempler på zeroday angreb

Zero-day angrebhar været ansvarlige for nogle af de mest berygtede cybersikkerhedshændelser i historien. I maj 2017 blev et stort cyberangreb lanceret, hvor WannaCry blev brugt til at inficere over 230.000 computere i 99 lande, og afkræve løsepenge i bitcoin på 28 sprog. Angrebet er blevet beskrevet af Europol som hidtil uset i omfang. Selvom WannaCry oprindeligt blev plantet i mange virksomheder via et supply chain angreb, så var det brugen af “Eternal Blue” zero-day sårbarheden der virkelig gjorde stor skade, da mange virksomheder stadig ikke havde fået installeret denne sikkerheds patch.

Hvem udfører zero-day attack?

Zero-day attack er typisk meget sofistikeret og kræver ofte en hel del forskning i det specifikke stykke software, samt avanceret teknologisk kunnen. De udføres ofte af organiserede cyberkriminelle grupper, hacktivister eller endda statsstøttede aktører. 

Motiverne bag disse angreb kan være af både økonomisk karakter, ideologiske årsager eller være en del af mere organiseret industrispionage. 

I nogle tilfælde er formålet med disse angreb noget så simpelt som at skabe kaos og vække opsigt.

Det er også værd at bemærke, at detaljer om zero-day sårbarheder nogle gange opkøbes af virksomheder, der derefter sælger dem til højestbydende på det mørke internet. Dette gør det endnu mere udfordrende at forsvare sig imod disse angreb.

Hvem kan blive mål for zero-day angreb?

Praktisk taget kan alle blive mål for et zero-day angreb, lige fra enkeltpersoner til små virksomheder og store multinationale organisationer. Dog er visse sektorer mere sårbare på grund af den følsomme natur af de data, de håndterer.

Dette inkluderer finansielle institutioner, sundhedssektoren og statslige organisationer.

Zero-day angreb kan også være målrettet bestemte teknologier eller software, hvilket gør enhver organisation, der er afhængig af disse teknologier, til et potentiel mål. Derfor er det afgørende at være på vagt og bruge avancerede sikkerhedsløsninger som overvåget antivirus, der kan identificere og neutralisere trusler i realtid.

Sådan identificerer du et zero-day attack

At identificere et zero-day angreb kan som før nævnt være en kompliceret opgave, da der typisk ikke findes kendte signaturer eller adfærdsmønstre at søge efter. Men her er nogle tegn, der kan indikere et muligt angreb:

  • Uforklarlige systemnedbrud eller ydelsesproblemer: Dette kan være et tegn på, at skadelig software er blevet installeret.
  • Uautoriseret adgang til systemer eller data: Hvis du bemærker, at filer eller data er blevet ændret eller slettet uden din viden, kan det være tegn på et igangværende angreb.
  • Netværkstrafik fra ukendte kilder: Overvågning af netværkstrafik kan hjælpe med at identificere ukendte trusler.

Sådan beskytter du dig mod zero-day attack

Selvom zero-day attack er notorisk vanskelige at forudse og forsvare sig imod, er der visse skridt, du kan tage for at minimere risikoen:

  1. Opdater din software regelmæssigt: Selvom dette ikke direkte beskytter mod zero-day attack, er det vigtigt at holde alle dine systemer opdaterede for at forsvare dig mod kendte sårbarheder.
  2. Brug flere lag af sikkerhed: Anvend en kombination af flere sikkerhedsteknologier såsom firewalls, antivirusprogrammer og andre teknologier.
  3. Medarbejderuddannelse: Uddan dine medarbejdere i grundlæggende cybersikkerhed for at forhindre, at de utilsigtet aktiverer malware eller deler følsomme oplysninger. 
  4. Brug Overvåget Antivirus: Hos CyberNordic anbefaler vi stærkt at bruge avancerede antivirusløsninger, der kontinuerligt overvåges af professionelle sikkerhedsfolk i realtid.

Vær proaktiv, vær sikker

I en tid, hvor cybertruslerne udvikler sig hurtigere end nogensinde før, er det altafgørende at være proaktiv snarere end reaktiv, når det kommer til cybersikkerhed. Hos CyberNordic ved vi, hvor vigtigt det er at have kontrol over din internet sikkerhed. Traditionelle antivirusprodukter er simpelthen ikke tilstrækkelige i den nuværende trusselslandskab.

Ved at tage en proaktiv tilgang og investere i avancerede sikkerhedsløsninger, kan virksomheder stå stærkere imod de konstante trusler fra zero-day attack og andre avancerede cyberangreb. Det er ikke bare en investering i teknologi, men i virksomhedens fremtid og omdømme.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomFind din IT-løsning